Chleb borowiacki

Chleb zajmował zawsze ważne miejsce w pożywieniu i obyczaju polskim tradycyjnie pieczony był w domu z mąki żytniej, razowej i lepszej pytlowej, rzadziej pszenno-żytniej i pszennej, zwykle na zakwasie, według różnych domowych przepisów.
Chleb borowiacki to chleb żytnio-pszenny, pieczony w tradycyjnym piecu chlebowym, opalanym drewnem sosnowym. Skórka chleba jest złocisto-brązowa. Produkt ten może zawierać różne dodatki smakowe - osypki, np. mak. Wyjątkowo długo zachowuje świeżość.
Chleb borowiacki swoje wyjątkowe walory smakowe zawdzięcza tradycyjnej recepturze funkcjonującej w moim gospodarstwie od 1926r. Jego jakość potwierdzają liczne nagrody (m.in. "Perła 2005" przyznana przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego). Największą jego tajemnicą jest zastosowanie tradycyjnych składników, takich jak maślanka lub serwatka.
Na wsi chleb dawniej jadany bywał od święta (tylko u bogaczy codziennie). Występował we wszystkich najważniejszych obrzędach dorocznych i rodzinnych.
 
  W3C CSS 2.1 W3C HTML 4.01